Kaipaus ja kohtalo - musiikkia ja runoja keskiajan naisten elämänkohtaloista
Kaipaus ja kohtalo - musiikkia ja runoja keskiajan naisten elämänkohtaloista -konsertissa kuullaan keskiajan ja renessanssin espanjalaista ja ranskalaista musiikkia ja tekstejä, jotka kertovat ajan naisten usein pakotetuista elämänvalinnoista; järjestetyistä avioliitoista ja tyttöjen luovuttamisesta luostariin. Naisten tavat sopeutua tilanteeseen olivat monet; uhma ja huumori, alistuminen tai elämäntehtävälle antautuminen.
Esiintyjät:
Vokaaliyhtye Lumous
Anna-Maaria Oramo, clavisimbalum / cembalo
Sanna Majanlahti, keskiaikaiset runot
Kuuntele: Li debonnaire Dieux (1200-l)
Pyhä Pohjolan Birgitta - musiikkia kuohuvalta keskiajalta
Pyhä Pohjolan Birgitta kertoo musiikillisena tarinana ruotsalaissyntyisen, 1300-luvulla eläneen aatelisnaisen, kirkollisen ja poliittisen vaikuttajan, Birgitta Birgerintyttären elämästä. Konsertissa soivat laulut ja soitinmusiikki niin Skandinaviasta, Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta kuin ajan kuninkaitten ja paavien hoveista sekä Birgitan monien pyhiinvaellusmatkojen varrelta.
1300-luvun Eurooppa kuohui; käytiin satavuotista sotaa, kulkutaudit riehuivat ja katolista kirkkoa repivät sisäiset riidat suuren skisman muodossa. Tämän kaiken keskellä Birgitta rohkeasti eli ja vaikutti. Yksityiselämässään hän oli vaatimaton ja nöyräkin, kerrotaan. Konsertin tunnelmat vaihtelevatkin riehakkaasta saarnauksesta hovien korkealentoiseen tyylittelyyn ja luostareitten meditatiiviseen rukoukseen.
Konserttiohjelman on suunnitellut Debra Gomez-Tapio ja ohjannut dramaturgi Jamie Mäkinen.
"Vokaaliyhtye Lumouksen laulajien äänet soivat suloisesti ja ilmaisuvoimaisesti sekä yhdessä, että erikseen: yhtyelaulun vaatiman herkkyyden lisäksi jokaisella laulajalla on kyky solistiseen värikkyyteen."
- Aamulehti 12.10.2010
"Konsertin helmiin kuuluu myös Debra Gomez-Tapion soittimellisella äänellään maalailema Amis, trop me laissiez en entrange pais."
- Aamulehti 12.10.2010
"Gomez-Tapio oli mukana lauluosuuksissa Lumous-lauluyhtyeen naisten kanssa ja soitti harppua, mutta hänen taidokasta soololauluaan olisi kuunnellut mielellään enemmänkin. Hänen esittämänään Pariisista 1300-luvulta lähtöisin oleva laulu Amis, trop me laissiez en estrange pais oli illan vokaalinen huippuhetki. Gomez-Tapion ääni on täyteläisen lämmin, ja hänen keskiaikaisen laulumusiikin tyylinmukainen esitystaitona alan kansainvälistä huippua."
- Turun Sanomat 19.10.2010
"Jos haluaa yllättyä, miten rikkaan sointimaailman niinkin yksinkertaisilla instrumenteilla kuin kehärumpu ja tamburiini pystyy loihtimaan, kannattaa mennä kuuntelemaan Mikael Heikkilää. Hän ja nokkahuilisti Janek Öller irrottelivat keskiaikaisissa tunnelmissa sellaiseen malliin, että kirkossa istunut yleisö innostui väliaplodeihin – täysin perustellusti."
- Turun Sanomat 19.10.2010
Pyhiinvaeltajien matkassa - musiikkia keskiaikaiselta vaellukselta
Santiago de Compostelaan
Pyhiinvaeltajien matkassa on kuvitteellinen matka 1400-luvun Hämeestä halki Keski-Euroopan aina Espanjan Santiago de Compostelaan. Konsertissa kuullaan 1400-luvun pyhiinvaeltajien lauluja ja ajan soitinmusiikkia Suomesta, Skandinaviasta, Saksasta, Ranskasta ja Espanjasta. Konsertin päättää riehakas sarja Motserratin luostarin yöpalveluksen lauluja, jotka kertovat elämän katoavaisuudesta ja valmistavat vaeltajia kuolemaan ja uuteen elämään.
"Lauluyhtye Lumous on virkistävä poikkeus suomalaisen laulumusiikin kentällä. Lumouksen dramatisoidut vanhan musiikin esitykset jättävät mieleenpainuvan jäljen korkeatasoisen laulamisen ja mielenkiintoisten esityskokonaisuuksien vuoksi. Yhteistyö Fioretto ensemblen kanssa on tuottanut esityksiä, joita harvoin kuullaan Suomessa."
- Jaana Turunen, laulaja, laulupedagogi ja kuoronjohtaja 15.10.2009
Tiedustelut:
Kirsi Väntsilä
p. 040 5032 745
Grafiikka: Jussi Lyly
Valokuvat: Irina Kolomijets/Valokuvaamo Luova